Stichting
Een stichting is een rechtspersoon. De meeste stichtingen worden opgericht om een goed doel te realiseren. Hierbij kun je denken aan het stimuleren van culturele activiteiten, het bieden van hulp aan specifieke doelgroepen of andere goede doelen zoals het opvangen van verwaarloosde dieren.
Voor het oprichten van een stichting heb je altijd een notaris nodig.
De notaris stelt de oprichtingsakte op. Hiermee roep je de stichting officieel in het leven en bepaal je de statuten. Dit zijn de regels, die ervoor moeten zorgen dat alles vlot verloopt.
Bij een stichting is er minimaal één bestuurder.
Je bent verplicht om de stichting in te schrijven in het handelsregister. Een bestuurder is niet aansprakelijk voor verplichtingen van de stichting. Als de bestuurder zijn taak niet goed uitvoert, kan hij wel aansprakelijk worden gesteld.
De stichting gebruikt haar geld voor het doel dat in de statuten staat. De stichting heeft geen aandeelhouders en geen leden. Er mag winst worden gemaakt zolang het geld wordt besteed aan het doel uit de statuten.
Vereniging
Een verenigingheeft in tegenstelling tot een stichting wél leden. Deze leden hebben een gedeelde interesse, levensbeschouwing of hobby, zoals zingen, mountainbiken of vogelspotten.
Naast leden heeft een vereniging een bestuur. Er zijn minimaal twee leden en er is minimaal één bestuurder. Het is ook mogelijk dat één persoon tegelijkertijd lid en bestuurder is.
Het bestuur van de vereniging verricht handelingen voor de vereniging en is verantwoordelijk voor wat de vereniging doet. De leden bepalen wie er bestuurder wordt. Een vereniging kun je oprichten zonder notariële akte. In dat geval is de bestuurder aansprakelijk voor de verplichtingen van de vereniging.
Het is ook mogelijk om de statuten van de vereniging in een notariële akte vast te leggen. Dan is de bestuurder niet aansprakelijk voor de verplichtingen van de vereniging.
Als de bestuurder zijn taak niet goed uitvoert, kan hij alsnog aansprakelijk worden gesteld.
Een vereniging kun je inschrijven in het handelsregister. Dat is verplicht als de statuten in een notariële akte zijn opgenomen.
Wanneer je kiest voor een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid, stelt de notaris een oprichtingsakte op. Hiermee roep je de vereniging officieel in het leven en bepaal je de statuten. Dit zijn de regels, die ervoor moeten zorgen dat alles vlot verloopt.
De Rivieren Notarissen geeft je alle benodigde informatie, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.