Wanneer een onderneming wordt beëindigd, moet er juridisch gezien een aantal zaken geregeld worden, afhankelijk van de rechtsvorm van de onderneming.
Bij een eenmanszaak moet de ondernemer bijvoorbeeld zelf de onderneming beëindigen en afrekenen met de Belastingdienst en eventuele schuldeisers.
Bij een BV of NV is het aan de aandeelhouders om een besluit te nemen, bij een vereniging beslissen de leden, en bij een stichting gaat het bestuur hierover.
Nadat er een besluit is genomen, start het liquidatieproces. Hierbij moeten onder andere de jaarrekeningen en balansen worden opgemaakt en crediteuren worden betaald, stukken worden gedeponeerd bij het handelsregister, een advertentie in een dagblad worden geplaatst, een verklaring van geen verzet bij de Rechtbank worden gevraagd. Ook moet de onderneming na het doorlopen van alle wettelijke stappen worden uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Bij het beëindigen van een onderneming is het dus van belang om juridisch advies in te winnen. Zo kun je op tijd de benodigde stappen nemen om alle zaken correct af te handelen.